Over Stan

stanAl op 11-jarige leeftijd had Stan Bos (1982) een droom: sportjournalist worden. Geboren in Wageningen, getogen in Leersum en nu wonend in Zeist bewandelde hij via de opleiding marketing & communicatie in Amersfoort en de Hbo-opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht de weg naar de sportjournalistiek. Medio 2006 studeerde hij af en begon dat jaar als zelfstandige onder de naam ‘Stan Bos Tekstschrijver en Sportjournalist’. AD Nieuwsmedia is één van de opdrachtgevers waar hij veel voor schrijft, maar ondertussen debuteerde Stan in meerdere kranten en tijdschriften. Sportjournalistiek is zijn passie, maar zijn interesses liggen breder.

Ook voor mooie politieke verhalen, Amerika en zijn fascinatie voor het leven, presidentschap, de dood en nalatenschap van John F. Kennedy en de Kennedy-familie mag u hem ’s nachts wakker maken. De journalistieke droom kwam dus uit, de volgende staat te wachten: correspondent worden in Amerika, waar hij al twintig keer kwam en alle 50 (!) staten, én het District of Columbia bezocht. Daar had Stan veertien jaar en zestien reizen voor nodig. Ook deed hij ondertussen 31 van de 50 hoofdsteden van alle staten aan.

De fascinatie voor Amerika

Het uitzicht vanaf Fishermans Wharf op de Golden Gate in San Francisco, de schitterende natuur van Zion National Park en de Grand Canyon, de blues op Beale Street in Memphis, de mystiek rond de JFK-moord in Dallas, de sfeervolle French Quarter in New Orléans, de met geschiedenis doorspekte National Mall in Washington DC, het pittoreske Newport in Rhode Island, de fraaie heuvels van Santa Barbara, het Europees en historisch aandoende Boston, de indrukwekkende wolkenkrabbers van New York, de rust in Hyannis op Cape Cod, de fraaie natuur van Oregon en de indrukwekkende blik vanuit Griffith Park op de skyline van Los Angeles.

Twintig keer maakte ik de transatlantische oversteek naar Amerika, bezocht alle 50 staten én het District of Columbia. Eén favoriete plek heb ik niet. Daarvoor is het land te groot en divers, al ben ik verknocht aan Boston. De beide kusten zijn niet te vergelijken met het binnenland. Wie een uur buiten een grote stad is, komt in een andere wereld. Waar mijn fascinatie voor Amerika vandaan komt? In 2002 maakte ik op 20-jarige leeftijd een twee maanden durende rondreis door dit fascinerende land. Van New York aan de oostkust naar Los Angeles aan de westkust.

Graag deel ik mijn ervaringen over dit fraaie, unieke land met iedereen die in Amerika is geïnteresseerd. De blogs gaan over interessante ontmoetingen, actualiteiten, presidentsverkiezingen, geschiedenis of over dingen die ik meemaak tijdens mijn reizen.

De fascinatie voor het land, haar inwoners, de politiek en al haar facetten verdween sinds die eerste trip in 2002 nooit meer. In februari 2020 was ik getuige van de Democratische voorverkiezingen in de staat New Hampshire. Daarover schreef ik een reportage in het AD Magazine. Mijn journalistieke droom is het correspondentschap voor een Nederlands medium in Amerika.

DP1jfksb