Mijn Amerika-moment 2015: Obama zingt Amazing Grace

Barack ObamaPresident Obama is met zijn gezin neergestreken op zijn geboorte-eiland Oahu op Hawaii, waar hij de feestdagen doorbrengt en zich oplaadt voor zijn laatste jaar in het Witte Huis. Obama kan terugkijken op een politiek meer dan geslaagd 2015. Het is oogsttijd voor de president, die ondanks een spervuur van Republikeinse obstructiepolitiek diverse beloftes in de praktijk zag worden gebracht. Al had Obama daar in twee gevallen de hulp van het machtige Hooggerechtshof voor nodig.

Werkloosheid
In dit jaar zakte het werkloosheidscijfer naar vijf procent, het laagste cijfer sinds acht jaar, werden de betrekkingen met eeuwige vijand Cuba genormaliseerd (Obama wil in zijn laatste jaar het eiland bezoeken), kwam de Iran Deal tot stand en werd er recentelijk in Parijs een klimaatakkoord gesloten. De laatste week van juni waren de meest succesvolle zeven dagen van Obama’s presidentschap. Eerst sloot hij een belangrijk handelsverdrag, dat door een deel van zijn eigen partij werd bekritiseerd. Daarna hield het Hooggerechtshof cruciale onderdelen van Obama’s gezondheidswet in stand. Een dag later besloten de hoogste rechters dat homostellen in alle staten van Amerika legaal mogen trouwen.

Verandering
,,Echte verandering is mogelijk. Amerika is een land waar iedereen zijn eigen lot mag bepalen. Amerika mag trots zijn,” zei Obama in de Rose Garden van het Witte Huis. Op de middag van de uitspraak over het homohuwelijk vloog Obama naar Charleston in South Carolina, waar een week eerder negen Afro-Amerikanen, inclusief voorganger en Democraat Clementa Pickney, in een kerk werden doodgeschoten. In zijn grafrede bracht Obama niet alleen de Democratische agenda naar voren (maak een einde aan het vuurwapengeweld), maar zong hij met diepe, warme stem het eerste vers van de christelijke hymne ‘Amazing Grace’.

Transformerende president
In een week waarin echte en noodzakelijke verandering in Amerika mogelijk was, toonde Obama zich niet alleen definitief tot een transformerende president, maar sloot hij de zwarte gemeenschap in zijn armen met ‘Amazing Grace’. Zie hieronder het fragment. De president zal deze dagen tussen de idyllische palmbomen van Hawaii nog wel eens terugdenken aan die laatste week van juni en een politiek succesvol 2015. En voor 2016 legt hij de lat hoog: het sluiten van Guantanamo Bay, maatregelen om het wapengeweld terug te dringen en klimaatverandering. Als het nodig is, gebruikt hij daarvoor een executive order, een presidentieel decreet. Nog maar een jaar en dan is hij geen president meer. It went much too fast.

Laat wat van je horen

*