Amerika naar de stembus. Wat staat er op het spel?

Dinsdag zijn er Congresverkiezingen in Amerika, de midterms. De bevolking kan dan een compleet nieuw Huis van Afgevaardigden (de Amerikaanse Tweede Kamer) kiezen. In dat Huis zijn 435 zetels te verdelen. De Republikeinen hebben daar nu de meerderheid, maar volgens het gezaghebbende Five Thirty Eight is de kans op dit moment 86 procent dat de Democraten daar de meerderheid veroveren. Diezelfde kans voor de Republikeinen ligt op 14 procent.

Dan de Senaat. Van de 100 zetels staan er daar 35 op het spel. Daar liggen de kaarten er voor de Republikeinen heel goed voor en zijn de cijfers voor het behoud van de meerderheid dik in het voordeel van de GOP: 85 procent tegenover 15 procent voor de Democraten. Voor de Senaat is dit een gunstig verkiezingsjaar voor de Republikeinen. Reden: zes jaar geleden, toen Barack Obama zijn tweede termijn won, liften veel Democratische senatoren (die nu herkozen moeten worden) mee op zijn succes. Bijvoorbeeld Heidi Heitkamp uit de doorgaans Republikeinse stemmende staat North Dakota.

Daarnaast zijn er dinsdag in liefst 36 staten gouverneursverkiezingen. Van de 50 staten zijn er 33 in Republikeinse handen en 16 in Democratische. Er is één onafhankelijke gouverneur. Volgens Real Clear Politics zijn de Democraten zeker van 18 gouverneursposten, de Republikeinen van 22. In tien staten is het een dubbeltje op zijn kant. Waarom zijn die gouverneursposten zo belangrijk? Omdat Amerika een federatie is, worden veel zaken op staatsniveau beslist. Bovendien worden elke tien jaar – zo ook in 2020 – de kiesdistricten bepaald, het zogenoemde gerrymandering. Wie de macht heeft in de staten, kan voor zijn partij de grenzen van de kiesdistricten gunstig tekenen.

Kortom, er is dinsdag veel te kiezen. De verwachting is dat de opkomst bij de midterms historisch hoog is. De grote vraag is: houden de Republikeinen en president Trump de volledige macht in het Congres?

Laat wat van je horen

*