Hillary for President?

Barack Obama heeft nog drie jaar te gaan als 44ste president van de Verenigde Staten, maar het speculeren over Democratische en Republikeinse kandidaten voor de campagne in 2016 is in Amerika in volle gang. De hamvraag der hamvragen is: doet ze het of doet ze het niet? Hillary Clinton, voormalig First Lady, senator van New York en minister van Buitenlandse Zaken tijdens Obama’s eerste termijn. Haar kandidatuur hangt onherroepelijk boven de markt. Maar doet Hillary er wel verstandig aan zich opnieuw in de strijd te gooien?

Hoewel Clinton de vraag of ze Obama in januari 2017 wil opvolgen handig ontwijkt, onthulde de website Policito.com in een ‘longread’ dat er achter de schermen stevig wordt gewerkt aan de fundamenten van een nieuwe presidentscampagne. Naar buiten uit laat het Clinton-team formeel weten dat een beslissing over een eventuele kandidatuur nog maanden duurt (ook om partijgenoot en president Obama niet voor de voeten te lopen in dit belangrijke verkiezingsjaar), maar het feit dat ze vijf jaar na haar nederlaag tegen Obama – in een overigens bittere campagne – nog geen ‘nee’ heeft gezegd, geeft op z’n minst aan dat ze het overweegt.

Ready for Hillary
Achter de schermen zijn de zogenoemde superpacs, organisaties die ongelimiteerd geld kunnen inzamelen om campagne te voeren, volop aan de slag. Eén van die superpacs draagt de naam ‘Ready for Hillary’. De grote namen uit de Obama-campagnes van 2008 en 2012 zijn al om hulp gevraagd. De meeste intimi en jonge aanhangers gedragen zich al alsof er campagne gaat worden gevoerd. En niemand, helemaal niemand uit Clintons inner circle heeft ook maar lichtelijk laten doorschemeren dat Hillary ernstig twijfelt om zichzelf weer in het campagnegeweld te storten.

Hillary Clinton
Natuurlijk, er zijn redenen om te zeggen dat Clinton de ideale kandidaat is. Al zijn die argumenten doorgaans niet ijzersterk. Ja, Clinton heeft ervaring. Ze is zeker onder vrouwen een absolute stemmentrekker. Als senator en minister van Buitenlandse Zaken kan ze bogen op de status van meest invloedrijke politica in de Amerikaanse historie. Toch waren de prestaties tijdens haar ministerschap niet buitengewoon opmerkelijk. Ze legde een record aan vliegkilometers af, maar baanbrekende prestaties prijken niet op haar curriculum vitae.

Te oud
De motieven voor Hillary Clinton om zich niet te kandideren zijn misschien wel sterker. Waarom zou ze haar grensverleggende loopbaan op het spel zetten om zichzelf weer door een ongetwijfeld snoeiharde campagne te slepen? Is ze niet te oud? Als ze het al tot het Witte Huis schopt, is Clinton 69 jaar. Is iemand van bijna zeventig wel goed in staat de zwaarst denkbare baan goed uit te voeren? De Republikein Ronald Reagan had dezelfde leeftijd toen hij in het Witte Huis belandde. Vooral in zijn tweede termijn liet hij het handwerk over aan zijn medewerkers. Hij verloor de grip, met de Iran-Contra-affaire tot gevolg.

Wat zegt het over de Democraten als ze in 2016 met niemand anders op de proppen kunnen komen dan Hillary Clinton? Haar mogelijke kandidatuur overschaduwt de andere kandidaten zoals de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo en senator Elizabeth Warren (die ook ruim in de zestig is). Is Hillary’s gezondheid nog goed genoeg? Een jaar geleden viel ze flauw en werd er een bloedprop in haar hoofd geconstateerd. Tijdens de eerste termijn van manlief Bill probeerde Hillary een nieuwe zorgverzekering door het Congres te loodsen. Dat mislukte faliekant. En is Hillary in staat de potentiële en veel jongere Republikeinse kandidaten als Chris Christie, Marco Rubio of Paul Ryan in november 2016 de voet dwars te zetten?

Republikeinse scherpslijpers
Een nieuwe campagne van Hillary zou voor de Republikeinse scherpslijpers ideaal zijn. Alle ‘dirt’ over de buitenechtelijke affaires van Bill wordt van stal gehaald om Hillary en de campagne te beschadigen. Er zal tijdens de campagne veel worden gesproken over een duobaan met Bill, daarmee implicerend dat Hillary het niet alleen kan. Bovendien moet Clinton een veel betere campagne opzetten dan in 2008, toen ze (in tegenstelling tot Obama) geen heldere boodschap aan het voetlicht bracht. Kortom, voor het Clinton-team valt veel af te wegen. Toch durf ik er een goede weddenschap op af te sluiten dat Hillary Clinton in 2016 de sprong gaat wagen. Of dat in het belang van haar partij en het land is, valt te betwijfelen.

Laat wat van je horen

*