Politiek

in Amerika

Amerika staat altijd in verkiezingsstand

Amerikaanse politiek boeit en fascineert altijd. Als er iets gebeurt in Washington DC, dan vindt de rest van de wereld het al snel belangrijk. Bij zijn eerste kennismaking aan Amerika’s hoofdstad in 2002 raakte Stan na een bezoek aan het National Museum of American History, de waardige laatste rustplaats van John F. Kennedy op Arlington National Cemetary en het indrukwekkende Lincoln Memorial gefascineerd door de Amerikaanse politiek. Het liet hem niet meer los. Dat gevoel werd tijdens diezelfde reis bevestigd na een bezoek aan Dealey Plaza in Dallas, waar president John F. Kennedy zo tragisch aan zijn einde kwam.

Verkiezingsnacht

Sinds zijn bezoeken aan DC en Dallas volgt Stan de Amerikaanse politiek op de voet. De verkiezingsnacht in 2004 met de strijd tussen George W. Bush en John Kerry in 2004, de onwaarschijnlijke opkomst van Barack Obama in 2008, de titanenstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump in 2016 en de val van Trump in 2020 ten faveure van Joe Biden. Wat staat ons in 2024 te wachten? 

Een hete zomer

De rematch tussen Biden en Trump komt er niet. In juli besloot zittend president Joe Biden, onder druk van zijn partij na een dramatisch debat, zich niet herkiesbaar te stellen. Amper een week eerder overleefde Donald Trump ternauwernood een aanslag op zijn leven. Stan was in Amerika tijdens het debat en de aanslag op Trump. In november is Kamala Harris de Democratische kandidaat die het tegen Trump opneemt. Na een hete zomer staat ons een bloedstollende herfst te wachten. Op 5 november gaan de Amerikanen naar de stembus.

Meer weten over Amerikaanse politiek? Commentaar nodig bij ontwikkelingen of uitleg over de voorkiezingen, Super Tuesday of het kiessysteem? Schroom niet om contact op te nemen!

Presidentiële musea

Stan verzamelde een bibliotheek vol aan historisch, presidentieel boekenmateriaal. Hij bezocht de presidentiële musea van Abraham Lincoln in Springfield (Illinois), John F. Kennedy in Boston (Massachusetts), Lyndon B. Johnson in Austin (Texas), Richard Nixon in Yorba Linda (Californië), Gerard Ford in Grand Rapids (Michigan), Jimmy Carter in Atlanta (Georgia), Ronald Reagan in Simi Valley (Californië), George H.W. Bush in College Station (Texas), Bill Clinton in Little Rock (Arkansas) en George W. Bush in Dallas (Texas). Als medeoprichter van USA365.nl, dat later opging in Hey!USA, schreef hij talloze artikelen over Amerika en de Amerikaanse politiek en ontwikkelde hij zich tot Amerika-deskundige.

Democratische voorverkiezingen

In 2020, vlak voor de wereldwijde uitbraak van corona, kwam er een droom uit. Stan bezocht de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire, de eerste voorverkiezingsstaat. In gymzalen, bioscopen, kerkzaaltjes en diners bezocht hij campagnebijeenkomsten van Joe Biden, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Amy Klobuchar en Tulsi Gabbard. Voor AD Magazine schreef Stan daar een exclusieve reportage over. En voor de AD Haagsche Courant maakte Stan een verhaal met Amerika-deskundige Willem Post die zijn zoons voor het eerst meenam naar New Hampshire.

In samenwerking met diezelfde Willem Post begon Stan de Biden Watch voor de website van de White House Watchers. Later hadden ze een gezamenlijke column over de Amerikaanse politiek voor Omroep WNL en was Stan gastspreker tijdens de lezing ‘De moord en de mythe: John F. Kennedy 60 jaar na dato’ van Willem Post in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Ook schrijft Stan geregeld bijdrages voor de website Focus on America van Marco van den Doel.

Hey!USA

Stan werkt ook mee aan Hey!USA, een multimediaal platform dat onder meer reisgidsen en magazines uitgeeft, maar ook een website, app en sinds 2023 een podcast ‘In Alle Staten’ heeft. In die podcast is Stan elke twee weken te horen en praat hij met Sebastiaan Klijnen en Marjolein Linstra over al het moois dat Amerika ons heeft te bieden.

wat anderen zeggen