Republikeinse kandidaten 2016; de kanshebbers

Election 2016Dat Hillary Clinton vooralsnog de gedoodverfde presidentskandidate is bij de Democraten is algemeen bekend, maar wie zijn haar potentiële tegenstanders aan Republikeinse kant in 2016? Er zitten zeker politiek gematigde figuren tussen, maar tijdens de voorverkiezingen van de Republikeinse partij moeten zij vooral het kernelectoraat voor zich zien te winnen. Die bestaat hoofdzakelijk uit de leden van de Tea Party en evangelische christenen. Tegelijk mogen ze niet al te extreme standpunten innemen om de onafhankelijke kiezer niet voor het hoofd te stoten als ze de uiteindelijke kandidatuur bemachtigen. Dat brengt de kandidaten in een lastige spagaat. Een overzicht van de op dit moment belangrijkste Republikeinse kandidaten.

Chris Christie
Chris ChristieHuidig gouverneur van de staat New Jersey. Niet alleen bekend om zijn enorme postuur, maar ook omdat hij een echt ‘bullie’ kan zijn, iemand die met de vuist op tafel slaat. Waar hij ook komt, er komt iemand binnen. Een kandidaat die ook aanspreekt bij de onafhankelijke kiezers, de groep die uiteindelijk bepaalt wie Barack Obama in januari 2017 opvolgt. Sinds het brugschandaal in zijn thuisstaat zit er wel een stevige vlek op Christie. Tegenstanders – ook van zijn eigen partij – zullen hem er tijdens de voorverkiezingen frontaal op aanvallen.

Mitt Romney
Mitt RomneyWas al twee keer eerder kandidaat, in 2008 en 2012. In 2008 verloor hij de voorverkiezingen van John McCain, in 2012 verwierf Romney wel de nominatie, maar verloor hij in de landelijke verkiezingen van zittend president Obama. Zegt zelf geen nieuwe gooi te willen doen, maar de geruchten worden steeds luider dat hij dat standpunt heroverweegt. Romney deed het goed als gouverneur van het progressieve Massachusetts en kwam in die staat met een succesvol plan van aanpak voor de hervorming van de gezondheidszorg. Opmerkelijk genoeg bekritiseerde hij Obama vanwege de landelijke gezondheidswet, terwijl die een blauwdruk was uit Massachusetts.

Rand Paul
Rand PaulZoon van voormalig Republikeins presidentskandidaat Ron Paul. Senator van Kentucky, een Republikeins bolwerk. Hij behoort tot de ultraconservatieve tak van de Republikeinse partij, de Tea Party. Een antioverheidsbeweging die er behoorlijk extreme denkwijzen op nahoudt. Hoewel hij binnen die vleugel erg populair is, is het de vraag of hij ook onafhankelijke kiezers aanspreekt. Die houden doorgaans niet zo van extreme figuren en toch wordt Rand Paul als een serieuze kandidaat gezien.

Jeb Bush
Jeb BushEen derde Bush in het Witte Huis. Veel Amerikanen (en Europeanen) gruwelen al bij de gedachte. De telg uit de bekende Bush-clan wordt gezien als de slimste van het stel. Hij diende twee termijnen als gouverneur van Florida en was de eerste Republikein die in die swing state werd herkozen. Jeb Bush staat bekend als behoorlijk gematigd, waardoor hij in de landelijke verkiezing zeker een kans maakt. Populair ook bij de latinokiezers, een groeiende groep kiezers. Sommigen smullen al bij de gedachte dat 2016 wordt gedomineerd door een strijd tussen Bush en Hillary Clinton. Dan herhaalt de geschiedenis zich, want in 1992 stonden beide families tijdens de presidentsverkiezingen ook tegenover elkaar.

Rick Perry
Rick PerryGouverneur van Texas die in 2012 grote kansen kreeg toegedicht de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen. Totdat hij vreselijk blunderde in een televisiedebat, omdat hij de derde ‘governement agency’ die hij wilde afschaffen niet kon opnoemen. Een enorme uitglijder dus op de landelijke televisie die hem nog wel even blijft achtervolgen. Geluiden gaan dat hij die fout wil goed maken en in 2016 dolgraag een nieuwe gooi wil doen naar de Republikeinse nominatie.

Marco Rubio
Marco RubioMet zijn 43 jaar nog een echte jonkie binnen de Republikeinse partij. Als zittend senator van Florida wordt er al een tijdje gespeculeerd over zijn deelname aan de voorverkiezingen. Rubio is geen politicus die zichzelf constant profileert, wat hem een ‘dark horse’ in de race kan maken en hem onbevlekt aan de start kan laten verschijnen. Mogelijk gokt hij daarbij op de Obama-tactiek in 2008. Niemand wist precies wie de senator uit Illinois was toen hij het tegen de gedoodverfde kandidate Hillary Clinton opnam. We weten allemaal hoe dat afliep.

Ben Carson
Ben CarsonHeeft nauwelijks een politieke achtergrond, maar wordt gezien als een kanshebber. Was nooit lid van één van de twee grote politieke partijen in Amerika. De zwarte Carson was jarenlang arts en schreef het boek ‘America The Beautiful’. Met een documentaire introduceerde hij zichzelf in 22 Amerikaanse staten, wat erop kan duiden dat Carson in 2016 een serieuze gooi gaat doen. Een nationale beweging heeft al een slogan voor hem bedacht: ‘Run Ben, Run’. De vraag is of het machtige Republikeinse establishment het in hem ziet zitten en of hij genoeg fondsen kan werven.

Ted Cruz
Ted CruzVoormalig openbaar aanklager in Texas en sinds januari 2013 senator van die staat. Was eind vorig jaar één van de grote voorstanders van een ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid toen Republikeinen en Democraten het niet eens werden over de begroting. De Republikeinen eisten het einde van Obamacare. Cruz stond op de Senaatsvloer en liet weten net zolang te blijven praten, totdat hij erbij zou neervallen. Cruz kan struikelen over zijn vrij extreme standpunten en over zijn gebrek aan politieke ervaring. Populair bij de Tea Party-achterban, maar mogelijk te extreem voor onafhankelijke kiezers.

Laat wat van je horen

*