Southfork Ranch: het Ewing-huis

Als in 1978 een helikopter van Lorimar Productions voor de poort van Southfork Ranch in Parker, Texas landt, is eigenaar Joe Duncan not amused. De inzittenden zijn de producenten van Dallas, de televisieserie die nadien tot één van de grootste kaskrakers van Amerika kon worden gerekend. De producenten waren op zoek naar een geschikte locatie voor de buitenopnames. De eigenaar van Southfork Ranch wilde er niets van weten. Op zijn grond geen polonaise en al helemaal geen televisieploeg van honderd man.

De voorzijde van de ranchToch gaat Duncan na veel overredingskracht akkoord. Maar wel onder stringente voorwaarden. Er mogen alleen opnames rondom het huis worden gemaakt en de crew is slechts in juni, juli en augustus welkom. De kinderen van Duncan hadden dan immers schoolvakantie en konden niet van hun huiswerk worden afgeleid. In de jaren die daarop volgden, zal de eigenaar zich nog wel eens achter de oren hebben gekrabd. Want nadat Dallas begon en de populariteit van de serie steeds grotere vormen aannam, wilde iedereen het huis met eigen ogen zien. De toeristenaanloop was nauwelijks te verwerken. Duncan verkocht daarop het landgoed in 1984. Wie eind jaren zeventig, begin jaren tachtig een groot fan van Dallas was en Southfork eens wil bezoeken, wil ik behoeden voor een teleurstelling. In de eerste plaats ligt het op een goed half uur rijden buiten het centrum van Dallas in het plaatsje Parker. Nu is dat niet eens zo’n ramp, maar de producenten wisten op geraffineerde wijze de kijkers te doen geloven dat de familie Ewing een enorm stuk grond bezat. Het geheim zit ‘m in de groothoeklens. De oprit naar het huis vanaf de weg lijkt in de serie een eindeloos stuk, maar bedraagt in werkelijkheid nog geen tweehonderd meter. De acteurs moesten steeds maar weer hetzelfde stuk rijden om de kijker te doen geloven dat het een oprijlaan is waar je u tegen zegt.

Het zwembadOok het zwembad naast het huis is in werkelijkheid een stuk kleiner. De groothoeklens deed wonderen. Of het nu JR, Bobby of Pam was die een duik in het verkoelende water nam, allemaal kregen ze een touw om hun middel. Na drie meter werden ze behendig teruggetrokken om het te doen lijken alsof het zwembad twee keer zo groot is. De zwembadscènes stonden niet één, twee, drie op band. Voor een scène van drie minuten waren de acteurs, producenten, cameramensen en geluidsmannen soms wel drie uur bezig. En dat in de zomerse hitte van tussen de dertig en veertig graden. Wie Southfork bezoekt, wordt door een tractor met aangekoppelde zitplekken bij het huis afgezet. Via het terras, waar de bekende Dallas Theme Song tot in den treuren wordt herhaald en de familie Ewing traditiegetrouw van het ontbijt genoot (foto), worden de bezoekers naar binnen geleid. Enthousiaste vrijwilligers kan het hemd van het lijf worden gevraagd.

OntbijtEen wat oudere dame heet ons welkom. “De reden om ook op Southfork en in het centrum van Dallas, de grootste stad van de staat Texas, opnames te maken, is om de diepte en authenticiteit in de serie te bewaken”, vertelt ze. “Alle buitenscènes zijn hier opgenomen, de scènes in het huis, het Ewing-kantoor of in restaurants zijn in Californië opgenomen. Dat vraagt veel van het inlevingsvermogen van de acteurs. Want wie buiten op Southfork heeft ontbeten en vervolgens naar binnen loopt, is in Californië. Daar kan weken tussen zitten.” Ondanks dat de binnenopnames aan de andere kant van het land zijn opgenomen, is het voor een ieder mogelijk vrij door het huis te lopen. In de keuken, eetkamer, woonkamer, slaapkamers en badkamers staan relikwieën uit de populaire serie. Ook vrij om het huis lopen, is geen probleem. Southfork Ranch is dertig jaar na de start van Dallas nog altijd een populaire toeristenbestemming. Uit de hele wereld komen Dallas-fans naar Southfork om met hun eigen ogen te zien waar de Ewings dertien jaar lang hun avonturen beleefden. Dallas stopte weliswaar in 1991, maar in de harten van vele fans leeft de serie nog steeds voort.

Laat wat van je horen

*